Actuele scheidings informatie (november 2023)

Wettelijk indexering alimentatie voor 2024 vastgesteld op 6,2%.

Het indexeringspercentage voor kinder- en partneralimentatie is voor 2024 vastgesteld op 6,2%. Dit is in jaren niet zo hoog geweest. Wat betekent dit voor eerder gemaakte afspraken tussen ex-partners?

Waarom wettelijke indexering?
Kinder- en partneralimentatie worden jaarlijks geïndexeerd per 1 januari van het volgende kalenderjaar. Dit is voor zowel kinder- als partneralimentatie wettelijk geregeld vanuit de gedachte om de onderhoudsvoorzieningen mee te laten stijgen met de loonontwikkeling.

Gevolgen voor de alimentatiegerechtigde
Een stijging van te ontvangen alimentatiebedragen lijken welkom voor de alimentatiegerechtigde. Maar het kan ook betekenen dat het recht op toeslagen kan wijzigen.  Hierdoor  kan de  inkomensstijging van de alimentatiegerechtigde ex-partner onder de streep wel eens tegenvallen.

Gevolgen voor de alimentatieplichtige
Vooral voor alimentatieplichtigen kan de wettelijke indexering een koopkrachtdaling betekenen als diens inkomen niet (of minder) zal stijgen in 2024 dan het percentage van de wettelijke indexering. Er zou een situatie kunnen ontstaan dat door de hogere onderhoudsbijdrage de alimentatieplichtige meer moet gaan bijdragen dan zijn/haar draagkracht toelaat.

Herberekening alimentatie
Deze ontwikkeling kan aanleiding zijn om de onderhoudsvoorzieningen voor de kinderen en/of ex-partner te laten her-berekenen. Op de website van het LBIO kan de geïndexeerde alimentatie worden berekend.

Wil je advies over jouw situatie, neem dan contact met me op.

 


Oudere artikelen


Juni 2023

Vakantie voor gescheiden ouders met minderjarige kinderen

De vakantie is een tijd om naar uit te kijken. Zeker na een scheidingsperiode is het fijn om de focus weer te kunnen leggen op het samenzijn met de kinderen. Vaak begint het geregel al maanden van te voren met het uitzoeken van een bestemming, het boeken van je favoriete camping of vliegtickets. Maar er zijn daarnaast nog een aantal zaken waar je als alleenstaande ouder rekening mee moet houden als je met minderjarige kinderen naar het buitenland reist.

Lees meer over vakantie met minderjarigen






Maart 2023

 

Aangifte inkomstenbelasting

Voor de meesten niet het leukste klusje van het jaar en als je in 2022 bent gescheiden, kan het ook nog een lastige opgave zijn. Betaalde, ontvangen of afgekochte partneralimentatie of wijzigingen rondom de eigen woning, allemaal factoren die van invloed zijn op de aangifte. En wat heeft u afgesproken? Gaat u samen of apart van elkaar aangifte doen? U kunt in het jaar van de scheiding de aftrek en heffing vrij toerekenen alsof u het hele jaar fiscaal partner bent geweest en zo uw aangifte optimaliseren, zoals u dat deed ten tijde van de samenleving. Het echtscheidingsconvenant is het uitgangspunt, maar de feitelijke situatie bepaald de aangifte. 

Lees meer over Belastingaangifte


 


Januari 2023


Partneralimentatie op basis van woonbudget

Gaan u en uw partner uit elkaar? Dan worden er bij ongelijke inkomens vaak afspraken gemaakt over een bijdrage door de een in het levensonderhoud van de ander, de partneralimentatie. Maar als de vaststelling hiervan aan de rechter wordt voorgelegd, dan worden sinds 1 januari 2023 andere uitgangspunten gehanteerd.

Lees meer over het woonbudget



November  2022

Pensioen: wie krijgt wat na een scheiding?

De meesten denken dat een eigen woning het grootste vermogensonderdeel binnen een relatie is. Maar dit geldt ook voor het pensioen, zeker als je al een aantal jaren getrouwd of geregistreerd partner bent. Gaan u en uw partner uit elkaar? Dan is het belangrijk stil te staan bij het pensioen. U kunt dat namelijk op verschillende manieren regelen en verdelen. Een paar zaken om bij stil te staan.

Lees meer over pensioen en scheiden



 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info