De vakantie is een tijd om naar uit te kijken. Zeker na een scheidingsperiode is het fijn om de focus weer te kunnen leggen op het samenzijn met de kinderen. Vaak begint het geregel al maanden van te voren met het uitzoeken van een bestemming, het boeken van je favoriete camping of vliegtickets. Maar er zijn daarnaast nog een aantal zaken waar je als alleenstaande ouder rekening mee moet houden als je met minderjarige kinderen naar het buitenland reist.
In de scheidingsafspraken is vastgelegd bij welke ouder de paspoorten worden bewaard. Regel op tijd de overdracht van de reisdocumenten van de kinderen.
Controleer of de paspoorten/ID kaarten nog geldig zijn. Moet de geldigheidsdatum verlengd worden, dan moeten beide ouders hiervoor toestemming verlenen (ook als je niet gescheiden bent). Dit kan door allebei aanwezig te zijn bij de paspoort aanvraag of door middel van het ondertekenen van een formulier. Check dit op de site van uw gemeente.
Gaat de reis naar het buitenland? Dan is toestemming nodig van de andere ouder. Rijksoverheid heeft hier een speciaal Toestemmingsformulier voor gemaakt in het Nederlands en Engels.
Verder geeft Rijksoverheid nog een aantal tips voor documenten die eveneens verstandig zijn om mee te nemen:
• een internationaal uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) (advies: niet ouder dan 3 maanden) van het kind met ouder- en gezagsgegevens of een internationale geboorteakte; zowel het uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) als de geboorteakte van het kind heeft u ook nodig voor het aanvragen van vervangende toestemming bij de rechter
• van de niet meereizende ouder met gezag een recent uittreksel uit de BRP met zijn of haar burgerlijke staat
• als er geen automatisch ouderlijk gezag was, maar u, de andere ouder of de pleegouder met voogdij dit heeft aangevraagd bij de rechter: een recent uittreksel uit het gezagsregister
• als er een pleegouder met voogdij is: een kopie paspoort, ID-kaart of rijbewijs van deze persoon
In sommige landen gelden extra eisen voor het reizen met kinderen. Vraag ernaar bij de ambassade of het consulaat van het land waar u naartoe reist.
Wat de invulling ook gaat worden, in ieder geval een fijne zomer(vakantie) gewenst.